fbpx

Varför misslyckas så många av våra förändringsinitiativ? Varför kan vi inte förflytta oss mot en ny strategi eller vision?

Enligt företagskulturexperten och New York Times bästsäljande författaren Stan Slap, beror det ofta på att vi inte vet hur vi skapar en engagerad och överlåten medarbetarkultur.

Stan, som har arbetat med företag som Google, Microsoft och Starbucks i 44 länder, definierar företagskultur som en organism som är fokuserad på sin egen överlevnad.

Om medarbetarkulturen vill att något ska hända i vår organisation så händer det, om inte så händer det inte.

Jag hade förmånen att intervjua Stan om några av de viktigaste principerna för att skapa en engagerad medarbetarkultur och undvika, vad han kallar, företagskulturens sju dödssynder.

Här är några av mina lärdomar:

  • Medarbetarkulturen bygger på delade antaganden om hur man överlever, blir belönad och undviker att bli bestraffad emotionellt i din organisation. Den samlar hela tiden data för att bekräfta sina antaganden.
  • Din medarbetarkultur hatar inte förändring. Den ogillar däremot att kastas ut i ovisshet och förlora trygghet i hur saker fungerar. På samma sätt som du är tydlig med vad som ska förändras, behöver du också vara tydlig med att kommunicera vad som inte kommer förändras.
  • Din medarbetarkultur är med största sannolikhet cynisk. Den har sett förändringsinitiativ förut och vet att de ofta inte gått som tänkt. Möt inte cynismen med naiv positivitet utan adressera ärligt de invändningar och negativa upplevelser den bär på.
  • Viktigare än att sätta fokus på löneförhöjningar eller utmärkelser som “årets medarbetare”, är att vara kreativ och personlig i hur du varje dag uppmärksammar önskat beteende. Ett 30 sekunders telefonsamtal från er ledningsgrupp till en medarbetare eller ett team som tagit goda intiativ kan vara värt mer än hur mycket pengar som helst.
  • Kräv inte tillit till en långsiktig plan utan be om tillit till ett första steg. Kommunicera exempelvis “här är två mindre saker som kommer hända under de närmsta två månaderna kopplade till vårt strategiska initiativ och två saker som absolut inte kommer hända”. När du har genomfört de mindre saker du lovat kan du be om tillit till nästa steg.

Du kan lyssna till mitt samtal med Stan Slap här.

Vi hoppas det ska hjälpa er lyckas med kultur, värderingar och förändring!

Join the Heart Beat!

​Heart Management resources delivered to your mailbox 
Sign up now and you will be the first to get the free Heart Management book PDF excerpt! 
SIGN UP
close-link

   Book a free heart assessment call
SEND

   Pre-order the book!
SEND

   Inquire about Your event!
SEND
HR Utbildning - Leda framgångsrikt kultur- och värdegrundsarbete 6-16/9
ANMÄL DIG NU