fbpx

I vårt arbete med att coacha och utbilda ledare inom kultur dyker två frågor ofta upp: Hur kan vi ge våra team möjlighet att samarbeta mer effektivt över silos och avdelnings/funktionsgränser? Hur undviker vi interna konflikter och en ohälsosam “Vi och dem” mentalitet?

Vem kunde vara mer lämpad att utforska dessa komplexa frågor med än Adam Kahane, Director för Reos Partners, ett internationellt socialt företag som hjälper människor att göra framsteg tillsammans i deras viktigaste och svåraste frågor.

Adam är författare till banbrytande böcker som Collaborating With The Enemy och Solving Tough Problems som rekommenderades av Nelson Mandela.

Den tidigare colombianska presidenten och Nobelsfredsprismottagaren, Juan Manuel Santos, menar att Adam Kahanes roll som facilitator spelade en avgörande roll i avslutet av det 50 år långa colombianska inbördeskriget.

Facilitera genombrott

Jag hade förmånen att intervjua Adam om hur ledare och HR kan möjliggöra samarbete genom att att överbrygga skillnader och flytta på samarbetshinder.

Här är några av mina lärdomar:

  • I alla situationer där det finns både olikheter och mångfald måste vi erkänna att vi båda är en och många samtidigt. Att tänka att vi bara ska vara “ett team” eller “ett företag” riskerar att undertrycka verkliga skillnader, mångfald och konflikter som måste bearbetas. Att inte låtsas om dem får dem inte att försvinna utan leder istället till att de går under jorden och sedan antingen blossar upp med allvarliga konsekvenser eller bildar en tyst opposition.
  • I ett politiskt polariserat och splittrat klimat kan vi lära oss av Adams erfarenhet att det är möjligt och många gånger nödvändigt att arbeta och samarbeta med människor vi inte håller med. Istället för att försöka få team att samarbeta måste vi identifiera de situationer där våra medarbetare vill och ser ett behov av att samarbeta (kanske på grund av frustration med nuläget) och sedan hjälpa till att ta bort de hinder som kan hindra dem från att göra vad de faktiskt vill göra.
  • Samarbete kräver tre ingredienser. 1. Contribution – vilket innebär att alla deltagare med sina olika perspektiv, färdigheter, och bakgrunder kan bidra. 2. Connection – att alla deltagare kan anknyta och relatera till varandra, till deras situation och deras inre motivation. 3. Equity – att ens möjlighet att bidra och relatera ses som jämlik och rättvisu. (Det kan till exempel innebära att ge alla deltagare lika talartid, oavsett om de råkar vara VD eller en nyanställd.)

Du kan lyssna till mitt samtal med Adam Kahane här.

Vi hoppas det ska hjälpa er lyckas med kultur, värderingar och förändring!

Join the Heart Beat!

​Heart Management resources delivered to your mailbox 
Sign up now and you will be the first to get the free Heart Management book PDF excerpt! 
SIGN UP
close-link

   Book a free heart assessment call
SEND

   Pre-order the book!
SEND

   Inquire about Your event!
SEND
HR Utbildning - Leda framgångsrikt kultur- och värdegrundsarbete 15-25/11
ANMÄL DIG NU