fbpx

Ett samtal med Dan Pink, New York Times bästsäljande författare

Ånger. Förmodligen inte det mest inspirerande ordet i vårt vokabulär. Det verkar som om vi har försökt att befria oss från ånger och trott att det är en uråldrig idé som inte passar livet på 2000-talet.

Jag är dock övertygad om att vi inte kan bygga en långsiktigt sund organisationskultur utan att lära av och ha en produktiv relation med ånger. Ånger tydliggör våra värderingar, både personligt och i ett organisatoriskt sammanhang. När ledare öppet erkänner misslyckande med att leva upp till värderingar och principer, förvandlas värderingar från några fina ord till något värdefullt och levande. Jag har sett det hända gång på gång i allt från ideella organisationer till globala företag.

När jag föreläser om värderingsdrivet ledarskap återkommer jag ofta till en av de saker jag ångrar mest. Att jag inte ställde upp och sa till när jag blev delaktig i en psykologiskt kränkande kultur. Den ångern tynger mig ibland, men den ger mig också bränsle. Det är en viktig drivkraft bakom Heart Managements vision och arbete med en värld där sunda kulturer får bli norm och inte undantag. 

Jag har arbetat med flera organisationer som har gått igenom uppmärksammade skandaler och osunda kulturer. Vanligtvis bjöd det nya ledarskapet in mig för att ge dem råd om hur man kan gå vidare och återställa förtroendet. Naturligtvis finns det en risk att de skulle vältra sig så djupt i ånger över det förflutna att de inte kommer att kunna gå vidare. Men mycket oftare ser jag en önskan att snabbt lämna det förflutna bakom mig och gå vidare utan att på ett adekvat sätt sätta ord på ångern. Istället uppmuntrar jag ledare att göra det tuffa och djupgående arbetet med att klargöra vad i kulturen och ledarskapet som gick fel och varför det gick fel, utan att lägga all skuld på människor som inte längre finns kvar. Och sedan, som ett ledningsteam, ta ansvar och transparent dela varför och hur organisationen hamnade i oetiskt beteende.

När jag läste att Dan Pink, precis hade släppt en bok om ånger, blev jag jätte glad. För de av er som kanske inte känner till hans böcker är Dan en av de mest framstående managementförfattarna idag och har skrivit flera New York Times bästsäljande böcker om organisation, arbete och beteende, inklusive Drive: The Surprising Truth about What Motivates Us, och När: The Scientific Secrets of Perfect Timing. 

Jag hade chansen att sitta ner med Dan och prata om hans senaste bästsäljare, The Power of Regret: How Looking Backward Moves Us Forward

Vi pratade om:

  • Hur ånger kan vara både lärorikt och kraftfullt
  • De fyra kategorierna och fördelarna med ånger
  • De inre, utåtriktade och framåtriktade stadierna i att bearbeta ånger

Jag älskar det här citatet från Dans bok: “After self-disclosure relieves the burden of carrying a regret, and self-compassion reframes the regret as a human imperfection rather than an incapacitating flaw, self-distancing helps you analyze and strategize—to examine the regret dispassionately without shame or rancor and to extract from it a lesson that can guide your future behavior.”

Det som stod ut mest för mig i vårt samtal är hur ånger tydliggör vad vi värderar. Ånger är en inbjudan att ha robusta diskussioner om de principer vi inte vill kompromissa med och hur vi har kompromissat med dem tidigare. 

Låt oss acceptera den inbjudan. 

Lyssna på konversationen här: 053. Daniel Pink: Unlocking the Power of Regret

Join the Heart Beat!

​Heart Management resources delivered to your mailbox 
Sign up now and you will be the first to get the free Heart Management book PDF excerpt! 
SIGN UP
close-link

   Book a free heart assessment call
SEND

   Pre-order the book!
SEND

   Inquire about Your event!
SEND